vineri, 13 februarie 2015

Cozonac bogat

COZONAC BOGAT
 
Ingrediente:
Aluat:
1 kg faina 
2 cubulete drojdie proaspata 
500 ml lapte gras 
200 grame unt 
250 grame zahar tos 
5 + 1 galbenusuri (albusurile le folosim la umplutura)
o lingurita sare 
esente 
coaja de lamaie 
3 plicuri zahar vanilinat
Umplutura:
-nuci
-stafide(rahat)
-cacao dulce
Mod de Preparare:
1.De cu seara, cernem faina, ideal de vreo trei ori. Parese ca devine mai pufoasa. 
2.Intr un vas incalzim laptele cu 1/2 din cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit. 
   Aprindem cuptorul ; in bucatarie trebuie sa fie cald  si bine. Pregatim maiaua ca la orice coca: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+alte 2-3 de lapte. 
 3.Lasam la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si a dublat volumul adaugam toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate. Si acum incepe partea cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit). Nu turnam direct in aluat. 
 4. Treptat, cu rabdare framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo vreme de juma de ceas. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, le intindem cu mana pe masa unsa cu ulei aluatul este minunat acum. 
5.
Umplutura: Batem albusurile spuma cu restul de zahar, apoi adaugam cacaua,nucile ,stafidele si amestecam incet pana la omogenizare.Impartim umplutura pe toate cele patru foi de aluat si ,presaram si rahat daca dorim. Facem patru suluri si le impletim doua cate doua si apoi le asezam in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei). Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar. 

Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute .Mmmm delicios!!!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu